Dagen började inomhus med introduktion om hur Sydved arbetar med gallringsuppföljning och på vilket sätt det kan bli ett kvitto på arbetet, såväl för skogsägaren som för skördarpiloten.
HPR-gallring
Sydved använder idag ett program som heter HPR-gallring och som erbjuder automatisk gallringsuppföljning. Programmet gör en prognos av kvarvarande bestånd som baseras på erfarenhet av hur skog normalt sett ser ut och på vilka stammar som avverkas i det aktuella beståndet. HPR-gallring kan i barrgallringar med hög lövandel ge ett missvisande resultat, men ger många gånger en fullt acceptabel fingervisning om det kvarvarande beståndet.
Fältövning utanför Agunnaryd
Efter introduktionen inomhus bar det iväg ut i skogarna utanför Agunnaryd för fältövning. Studenterna delades in i mindre grupper som genomförde en mer traditionell metod till gallringsuppföljning, ”box-metoden”. Metoden går ut på att mäta upp en kvadrat mellan två parallella stickvägar och klava samtliga träd inom ytan och på så sätt få ut en virkesvolym i det kvarvarande beståndet. Efter sammanställning av samtliga gruppers resultat visade sig att prognosen i HPR-gallring stämde mycket väl överens med studenternas uppföljning.
Sydved tackar för en mycket trevlig förmiddag och hoppas på att få komma tillbaka även nästa år!