Ungefär en tredjedel av all skog som avverkas i Sverige kommer från gallring.
– Det är många hektar vi pratar om, så det påverkar en stor areal. Genom att forska om gallring kan vi hitta metoder för att bibehålla tillväxt och värden i beståndet, säger Urban Nilsson, forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Fler torrperioder i framtiden
Ett viktigt forskningsområde just nu handlar om hur man ska sköta skogen när klimatet på jorden förändras. Vi står inför fler torrperioder i framtiden, hur påverkar det hur vi ska gallra våra skogar? Amanda de Castro Segtowich är doktorand på SLU och forskar just om detta.
– De riktlinjer om gallring som används i Sverige idag skapades utifrån att brist på kväve och ljustillgång är de främsta begränsande faktorerna för trädens tillväxt och vitalitet. Men i framtiden, med tanke på klimatförändringarna, kan även brist på vatten begränsa, säger hon.
Amanda undersöker gallringens betydelse för att minska effekten av torkan i tallskogar och tittar därför på hur gallrade bestånd beter sig i torrare perioder, jämfört med ogallrade.
– De tidiga resultaten av min forskning visar att de träd som finns i en kraftigt gallrad skog påverkas mindre av torka än träd i en ogallrad skog, vilket visar på en positiv effekt av gallring för trädens tillväxt, säger hon.
Med andra ord kan man motverka torkstress hos träd genom gallring. Med färre träd i beståndet finns det en större tillgång till vatten för varje träd.
– Samtidigt minskar man skogens totala tillväxt om man gallrar för hårt. Det blir en avvägning vad som gynnar skogen bäst, säger Urban Nilsson.