Det är en kylig, klar morgon i Sör Amsberg utanför Borlänge. En snirklig väg leder oss förbi Faluröda hus vid Dalälvens kant. Här, i utkanten av den lilla byn i Dalarna, ligger Stora Ensos plantskola. Utanför ett av växthusen skymtar tallplantor under ett tunt lager av snö.
– Snön fungerar som ett skydd för plantorna och när det blir lite kallare använder vi konstsnö för att skydda dem mot kyla, berättar Elisabet Dolff, plantskolechef i Sör Amsberg.
60 miljoner plantor produceras varje år på Stora Ensos plantskolor i Värmland, Dalarna och Gästrikland. Majoriteten av plantorna blir granar och tallar, men allt börjar med ett litet frö.
– Så här ser det ut, säger Emma Spåls, fröodlingschef på Stora Enso Plantor, och visar ett litet mandelformat korn i handen.
Kottar plockas för hand
Stora Enso är delägare i totalt 250 hektar fröodling, spridda i olika delar av landet. Många fröodlingar ägs av flera skogsbolag, det finns en trygghet i att sprida riskerna tillsammans.
Här i Sör Amsberg finns en 20 hektar tallodling samt en 25 hektar granodling. Träden planteras i rader på åkermark. Personalen gödslar, klipper och tar hand om träden i fröodlingen för att de ska producera kottar med goda egenskaper. Det tar i regel 15 år innan de första kottarna kan skördas. Sedan plockas de av för hand.
– Det brukar ske på hösten. Vi står i en skylift och har med oss hinkar som vi fyller med gran- och
tallkottar. Sedan tar vi in kottarna i våra växthus, där de eftermognar och lagras, berättar Emma Spåls.
När kottarna är mogna värms de upp i ugnar (klängning), som sedan körs i en roterande trumma så att kottarna släpper frön. Därefter skickas fröna vidare till Skogforsks fröstation i Sävar utanför Umeå, där de rengörs och rensas. Både tall- och granfrön har små vingar för att de ska kunna spridas med vinden. Men det är ett problem vid maskinell sådd och tas därför bort innan fröna skickas tillbaka till plantskolorna.
Förädlade plantor växer snabbare
Genom att korsa de bästa träden i flera generationer får man plantor med högre tillväxt och kvalitet. Förädlade plantor växer snabbare än självföryngrade. Plantering av förädlade plantor är ett sätt att öka skogens produktion. Träd med högre tillväxt binder dessutom mer koldioxid.
– Vi har fröodlingar från första generationen till den fjärde generationen. Den nyaste fröodlingen som vi har planterat är en tallodling i Askerud, som är fjärde generationens fröodling, berättar Emma Spåls.
Tre såddperioder
Sådden är indelad i tre perioder. Det innebär att alla växthus i Sör Amsberg fylls tre gånger med nysådd under en odlingssäsong. Torv fylls i odlingskassetter och en såddmaskin placerar ett frö i varje kruka.
Proceduren sker automatiserat på ett band, likt tomtarnas julverkstad. I växthusen gror fröna och blir till små plantor. De får vatten och näring genom en bevattningsramp. Efter ett antal veckor i växthusen flyttas plantorna ut på friland för att växa färdigt.
De två första såddomgångarna växer klart under första odlingssäsongen och levereras till hösten eller blir infrysta för leverans nästkommande vår. Den tredje såddomgången övervintrar utomhus – plantorna täcks med konstsnö som skyddar dem från kylan och vårsolen.