För många skogsägare är det viktigt att bedriva ett hållbart och ansvarsfullt skogsbruk. Men fler och fler går ett steg längre och väljer att certifiera sitt skogsbruk enligt FSC® och PEFC, för att kunna leverera miljöcertifierat och spårbart virke till industrin.
– Sydved har ett så kallat gruppcertifikat och kan certifiera skogsägarnas fastigheter, men det bygger på att vi som företag lever upp till de krav som certifieringen ställer vilket en oberoende part kontrollerar. I vårt fall är det Bureau Veritas, säger Niklas Fogdestam, certifieringsansvarig på Sydved.
Minst tre besök får varje virkesköpare
Varje år görs revisoner, både internt på Sydved och av en helt oberoende part.
– Internt går det till så att vi åker ut till ett antal skogsägare och kontrollerar om avverkningen har genomförts på ett miljömässigt bra sätt. Det vi utgår från är Sydveds naturvårdsstandard Generell naturvård som man kan säga är en sammanfattning av certifieringens krav. Vi tittar till exempel på om det har lämnats tillräckligt med träd efter en avverkning, minst 10 träd per hektar ska det ju vara. Varje virkesköpare kan räkna med tre sådana besök och det är våra konsulter Per Jonsson på Nordfor och Lars-Göran Laronsson på Sydostavverkning som gör dem, säger Niklas.
Nästa steg är internrevisioner, som i Sydveds fall gjordes av konsulten Lars-Anders Johnsson på Futura Wood. Han besökte ett 60-tal fastigheter i fält och bedömde cirka 180 avverkningar. Varje år är det någon eller några skogsägare som tvingas lämna gruppen på grund av upptäckta brister.
– Vi kan även utdela avvikelser för saker som behöver åtgärdas och det handlar inte bara om miljövård, även den ekonomiska hållbarheten ska upprätthållas. Det gäller att följa planen eller beskriva och motivera varför man vill göra avsteg från den, förtydligar Niklas.