Varför gallrar man?
– Till att börja med kan det kanske vara bra att reda ut begreppen något. Volymtillväxten i ett skogsbestånd är i princip lika stor, oavsett om man gallrar eller inte. Anledningen till att vi gallrar är för att fördela tillväxten på färre träd. Då får vi grövre och värdefullare träd, plus att det blir billigare
att göra efterföljande gallringar och att slutavverka. Dessutom når vi iden för slutavverkningen betydligt snabbare. Alltså gallrar vi främst av ekonomiska skäl.
Genom en kortare omloppstid för träden ökar man lönsamheten och får tillbaka sina pengar
snabbare. Det ger en betydligt bättre nuvärdeskalkyl.
På köpet när man gallrar så får man friskare, vitalare träd och en skog som blir tåligare mot storm- och insektsskador.
Hur vet man när det är dags att gallra?
– Det finns många gamla tumregler och även flera mätmetoder för den som mer precist vill veta när det är dags att gallra.
Ett tips är att utgå från trädets grönkrona. När granens grönkrona omfattar två tredjedelar till hälften
av trädets längd är det dags att förstagallra. Motsvarande för tall är när grönkronan utgör ungefär hälften av stammen. För lövträd som björk och asp ska den gröna kronan vara minst 50 procent av trädets höjd för att må bra.
Du förkortar omloppstiden i beståndet med aktiv gallring och når snabbare trädens måldiameter, som ofta ligger runt 30–32 cm. Men måldiametern kan också variera beroende på kvalitet och bonitet, det
vill säga markens bördighet.
Kan man få skogen mogen snabbare och slutavverka tidigare så förkortar man produktionstiden och riskexponeringstiden (för till exempel skadeinsekter och stormar).
När diametern på träden har nått 30–32 cm i brösthöjd så ökar inte värdeutvecklingen nämnvärt.
Hur ofta ska man gallra?
– Det viktiga är att inte komma in för sent, så att du hinner med de gallringar du har planerat innan beståndet blir för högt och risken för stormskador ökar. Vanligtvis gallrar man två gånger, men vissa bestånd är också lämpliga att gallra en tredje gång. En sistagallring ska helst inte göras efter 20 meters höjd. Så mitt råd är: Gallra hellre för tidigt än för sent!