Den nysatta plantan lever ett utsatt liv de första åren, med konkurrerande vegetation, torka och risk för gnag från snytbaggar. I ett tvåårigt försök testar man nu hur gödningsmedlet Agrobel kan påverka plantan så att den får extra skjuts i starten.
– Våren 2024 startades gödslingsförsöket på initiativ av Interagro Skog. I försöket medverkar flera av Sydveds skogsägare. Sammanlagt är det ett 60-tal skogsägare och andra intressenter som är involverade, säger Anders Ehrenström.
Långtidsverkande gödsel
Agroblen är ett fullgödselmedel – anpassat för skogsplantor – och innehåller kväve, fosfor, kalium, bor, magnesium plus några andra mikronäringsämnen som gör gott för plantan. Näringen är inkapslad i harts som gör att ämnena frigörs långsamt och bara när det är varmt i marken.
– Det gör att gödningen kan verka i cirka 1,5 år, vilket ger plantorna extra bra näringstillgång de två första viktiga växtsäsongerna.
För att få veta i vilken grad Agroblen har effekt har man både planterat ytor med gödning och referensytor helt utan gödning på varje fastighet. Resultatet efter det första året visar på ett väldigt bra resultat av gödningen, i synnerhet för täckrot av gran.
– Gissningsvis beror det på att täckrotsplantor har mycket finrötter som kommer i nära kontakt med
näringen och därmed snabbt kan börja nyttja näringsämnena, säger Anders Ehrenström.
Gödslad planta växte 82 procent mer
Vid inventeringen mättes höjd och stamdiameter på både gödslade och ogödslade plantor. Det gjordes också en bedömning av grönmassa och färg på barren. Några plantor grävdes också upp för att se hur rotsystemen har utvecklats.
Efter första året hade gödslade täckrotsplantor av gran 31 procent grövre diameter än ogödslade (7,5 mm jämfört med 5,7 mm). Utgår man från att startdiametern var omkring 3,5 mm, hade de gödslade plantorna växt 82 procent mer än de ogödslade.
Höjden på de gödslade plantorna var i snitt 47,4 cm jämfört med 39,3 cm för de ogödslade. Utgår man från starthöjden 30 cm betyder det en tillväxtökning på 87 procent jämfört med de ogödslade.
– Vi ser också en ökad effekt på bördigare marker, vilket är positivt då det även ger en stärkt konkurrenskraft mot övrigt vegetation.
Utmaningar för stordrift
Även om man kan konstatera väldigt bra resultat av gödningen så finns det utmaningar med att få till en smidig och effektiv hantering vid själva planteringen. Det blir ju ett extra moment att släppa ner gödslet innan man släpper ner plantan i hålet.
Dessutom behöver man ha med sig gödslet, vilket tar ett utrymme som annars fler plantor kunde ha fått.
– I dagsläget är det inte helt självklart hur man får till detta i stordrift. Men att göra det själv ser ut att vara en god investering, då plantorna ser ut att få en betydligt bättre start, summerar Anders Ehrenström.