-
Börja med att samla på dig kunskap. Se till att få koll på alla fastighetsgränser. Enklast är det att med hjälp av tydliga kartor med flygbild och gps i telefonen följa gränserna ute i fält.
-
Försök skaffa en bild av vilka skogliga åtgärder som är mest akuta. Finns det till exempel hyggen som behöver planteras eller eftersatta röjningar, som du ganska omgående behöver ta itu med?
-
Finns det en skogsbruksplan som är aktuell? Om inte, skaffa en! Skogsbruksplanen är en beskrivning av skogen med en karta och förslag på åtgärder. I den ser du till exempel ålder på skogen, hur mycket skog du har och vilka avverkningsmöjligheter som finns. Planen ger en bra överblick för vad som ska göras, och när.
-
Ta kontakt med en skoglig rådgivare som kan vara ditt bollplank i beslut kring skogsbruket. Du kan till exempel få hjälp av en virkesköpare på Sydved.
-
Glöm inte att sätta mål för vad du vill med din skog! De flesta skogsägare har en önskan om ett långsiktigt lönsamt skogsbruk. Men samtidigt finns andra värden som också kan vara viktiga; som till exempel jakt och friluftsliv, fokus på natur- och kulturvård eller att man främst ser skogen som en del i en familjetradition. Vad betyder mest för dig? Hur du väljer påverkar hur skogen bör förvaltas och skötas.
-
Sätt inte för stora mål kring vad du som skogsägare ska göra själv i skogen. Även om du kan göra en hel del av jobbet själv, så är det ibland svårt att få tiden att räcka till. Överväg att köpa in till exempel röjning av proffs!
Aktuellt / Senaste nytt
Har du nyss blivit med skog?
Publicerad 2022-02-17
Grattis till dig som är nybliven skogsägare! Du står inför en spännande och kanske en aning utmanande resa. För oavsett om du har ärvt eller köpt din skog så är det en hel del att sätta sig in i för att få bästa utväxling av sin skog. André Gustafsson, virkesköpare på Sydved, delar med sig av sina bästa tips.