Många skogsägare har under senare år avverkat skog som gett ett tillskott av kapital. Ett bra sätt att förvalta kapitalet är att återinvestera pengarna i sin fastighet. Underhåll av skogsbilvägar, röjning, gallring, rensning av diken och plantering är exempel på åtgärder som på sikt höjer värdet på skogsfastigheten.
Lej ut röjningen
En av de mest lönsamma åtgärderna för att höja värdet på sin fastighet är röjning i ungskogen. Det anser Mats Bygge, skattekonsult på Areal.
– Röjning ska dock göras i rätt tid, när beståndet är 10–15 år, och helst inte senare för bästa effekt. En röjning ger ett stabilare bestånd och ofta har man igen pengarna redan vid förstagallringen tio år framåt. Du får en lönsammare gallring med bättre netto, understryker han.
Det är förhållandevis billigt, och avdragsgillt, att leja ut röjningen. Ofta tänker skogsägaren att röjningen ska göras på semestern, men så kommer annat i vägen, berättar Mats.
– Mitt bästa tips är att leja ut röjningen och slippa det dåliga samvetet! En annan lönsam investering är att skaffa sig en aktuell skogsbruksplan. Det borde fler ha!
Mer lönsamt investera i skogsskötselaktiviteter
Generellt sett är det mer lönsamt att investera i skogskötselaktiviteter i skogen än i byggnader på fastigheten, speciellt ekonomibyggnader. Men för den enskilda skogsägaren handlar det om att prioritera vilka åtgärder som är viktigast för just hans eller hennes fastighet och sedan ta itu med dem, menar Mats.
– Kostnaderna för skogsskötselaktiviteterna är avdragsgilla och kan användas för att minska skatten på inkomsten från avverkningen, tillägger han. Ett annat vanligt alternativ är att sätta in pengarna på ett skogskonto.
Lättare sälja välskött fastighet
Per Josefsson, fastighetsmäklare på Areal i Jönköping, anser också att det lönar sig att sköta sin fastighet, både på kort sikt om man är på gång och ska sälja den och också på längre sikt för att höja marknadsvärdet.
– Generellt sett är en välskött fastighet lättare att sälja. Första intrycket är inte oväsentligt! Det kan handla om att göra i ordning vägar, röja kring vägkanter, grusa upp vägar och återplantera där man har avverkat. En fastighet som ser välskött ut vid första intrycket visar att man har haft en ambition att sköta fastigheten på ett bra sätt.
Gallra före eller efter försäljning?
Däremot kanske det inte alltid är lönsamt att gallra just innan man ska sälja sin fastighet. Skogsägaren gallrar bort volymer, som man kanske hade fått mer för vid försäljningen.
– Undantaget kan ju vara om det är mycket ogallrat i skogen och det ser misskött ut. Detsamma gäller om det är mycket mark som är oröjd. Då kan det vara värt att antingen gallra eller röja innan man säljer fastigheten.
April 2010