Aktuellt / Senaste nytt

Höstplantering? Ja, varför inte!

Publicerad 2024-09-10

Hann du inte plantera i våras? Lugn, på många marker går det utmärkt att plantera fram tills det blir tjäle i marken. Sydvedaren Anders Ehrenström tipsar om vad man kan tänka på vid höstplantering.

På de flesta marker kan man plantera både under våren och hösten, i princip fram tills det blir tjäle, säger Anders Ehrenström, chef för skogliga tjänster på Sydved.

Ett faktum som kan vara bra att känna till för skogsägare som avverkade under sommaren eller kanske inte hade tid att plantera hygget under våren. Vid höstplantering finns det väsentliga riktlinjer att känna till.

Invintrade plantor

Plantor som sätts under hösten ska ha invintrat. Det vill säga, gröndelen ska ha slutat växa och årsskotten ha förvedats. Plantan har då blivit mer frosttålig.

– Detta behöver man dock inte tänka på själv som köpare av plantor, plantorna som säljs är alla invintrade, förklarar Anders.

Även fast gröndelen av plantan är förberedd för vintern så kan rötterna växa så länge marktemperaturen inte är för låg. Detta ger höstplanterade plantor en bra start kommande vår.

Skillnad mellan barrot och täckrot

– Barrotsplantor planterar man oftast under senare delen av hösten. De kan sättas fram tills tjälen kommer, säger Anders.

Täckrotsplantor är lämpligare att plantera under tidig höst, så att plantorna hinner rota sig. I annat fall finns det risk för uppfrysning. Det kan ske när marker som håller mycket vatten fryser och tjälen lyfter upp plantor som inte hunnit rota sig.

– På finjordsrika marker, där uppfrysningsrisken är som störst, bör man inte plantera på hösten, säger Anders.

Vilka fördelar finns det med att höstplantera?
– Har man föryngringar som misslyckats på grund av att plantor har dött efter en allvarlig torka eller omfattande snytbaggeangrepp är så kallad hjälpplantering perfekt att göra på hösten. När övrig grönska vissnar ner är det lättare att se var man behöver sätta nya plantor.

När våren kommer så har man redan nya plantor i backen när övrig växtlighet drar i gång och gör det svårare att se på hygget

Foto: Stora Enso

Foto: Stora Enso

    Tips vid all plantering

    • Markberedning ger bättre förutsättningar för plantan.
    • Använd större plantor ju kraftigare hyggesvegetationen är.
    • Välj rätt planteringspunkt beroende på markförhållande för att öka chansen till tillväxt. Plantan ska sitta rakt och på rätt djup.
    • Kontrollera planteringen regelbundet. Finns det områden där många plantor dött kan det vara läge att hjälpplantera.
Text: Annsofie Öhman