Sverige har trakthyggesbruk varit stort sedan 1950-talet, och är idag den vanligaste skogsbruksmetoden, i alla fall för gran- och tallskog. När man slutavverkar tar man ner alla träden i ett bestånd, förutom de med höga naturvärden, vid ett och samma tillfälle. Men ser man på hela skogslandskapet är tanken att man ska ha en jämn tillväxt av skog i olika åldrar. Hyggena i Sverige varierar i storlek.
– Grunden i trakthyggesbruk av idag är hög virkesproduktion med rationell hantering och låga kostnader. Mindre områden med värdefulla strukturer och höga naturvärden sparas för att bidra till den biologiska mångfalden, säger Niklas Fogdestam, skogsbruksutvecklare på Sydved.
Klimatsmart med trakthyggesbruk
Med trakthyggesbruk får man en rationell avverkning och föryngring, inte minst med tanke på lägre maskinkostnader. Många skogsägare tar då också ut grot, grenar och toppar, som används till bioenergi, vilket är bra för klimatet.
En stor vinst är att återbeskogningen, som idag oftast sker genom plantering, kan göras med förädlade plantor. Det är svårare om man har ett hyggesfritt skogsbruk, även om det går.
Förädlade plantor med rätt proveniens kan producera upp till 20 procent bättre än ortens plantmaterial – en fördel om man vill odla mer skog för att ersätta olja och binda koldioxid.
– Vi har mycket erfarenhet och kunnande om trakthyggesbruk, vilket säkrar att vi kan sköta skogen på ett effektivt sätt med hög produktion och lyckade föryngringar, säger Niklas.
Samtidigt vet vi idag mer om trakthyggesbruk än hyggesfritt och både Sydved och Stora Enso är öppna för att lära sig mer. Bolagen strävar hela tiden efter att sköta skogen på ett hållbart sätt med stor hänsyn till naturvärden och samtidigt ha en hög produktion med lyckade föryngringar.
Biologisk mångfald och estetiska värden
I ett hyggesfritt skogsbruk skapas inga kala ytor, utan marken är alltid trädbevuxen utan några större luckor. Det finns flera metoder, mer eller mindre baserade på forskning, men de vanligaste är blädning, luckhuggning och skärmställning. De olika metoderna passar för olika trädslag, till exempel blädning för gran och skärmställning för tall.
– År 2021 tog Skogsstyrelsen fram en definition för hyggesfritt, som säger att skogen alltid ska vara trädbevuxen och att det inte ska uppstå några större kalhuggna ytor större än 0,25 hektar, säger Niklas.
Ett argument för hyggesfritt brukar vara att den biologiska mångfalden gynnas jämfört med trakthyggesbruk, och då framför allt arter som missgynnas av kalhyggen. Andra skäl för att välja hyggesfritt är det estetiska värdet, riskspridning för klimatförändringar och minskad risk för erosion på känsliga marker.