Markberedning innebär att jorden vänds så att konkurrerande vegetation tas bort och mineraljorden kommer fram. Nya bra växtpunkter skapas så att förhållandena för plantorna ska bli så bra som möjligt.
Minskad risk för snytbaggegnag
Ett annat plus är att risken för snytbaggeangrepp minskas, eftersom mineraljorden ligger blottad och snytbaggen inte tycker om att vara på öppna ytor.
Särskilt viktigt är markberedning på bördiga marker, där plantorna annars kan ha svårt att klara konkurrensen från gräs och annan vegetation. Markberedning ökar alltså chansen till en lyckad föryngring.
Planera för natur- och kulturhänsynen
Som vid alla åtgärder i skogen är det viktigt att planera för naturhänsynen. När man markbereder ska man till exempel undvika att köra i fuktiga svackor, nära skydds- och kantzoner kring vattendrag och andra känsliga områden. En annan sak som man måste vara väldigt vaksam på är kulturmiljön, så att till exempel odlingsrösen, stenmurar och torplämningar inte kommer till skada.
Förutsatt att rätt hänsyn tas kan man markbereda på de flesta marker, men om det är väldigt stening, blött eller brant bör man fundera på alternativen.
Tre vanliga metoder
Harvning
En av de vanligaste metoderna där fåror tas upp med roterande tandförsedda tallrikar som ställs i vinkel mot körriktningen. Harven tar fram mineraljorden och skapar en sträng av omvänd mossa och vegetation (tilta).
Högläggning
Maskinföraren vänder på jorden och skapar högar av växtmaterial med jord ovanpå, så att man får upphöjda planteringspunkter. Utförs med speciellt anpassade högläggare eller med en vanlig grävmaskin. På marker som är steniga eller har mycket grova stubbar är harvning en bättre metod.
Grävmaskin
På väldigt fuktiga marker ger en grävmaskin bästa resultatet. Med grävmaskinen kan man skapa jordhögar som ger plantorna en högre växtplats med riktigt bra växtförutsättningar. Markberedning med grävmaskin är lite mer kostsamt, men plantorna får riktigt bra förutsättningar, så man får se det som en investering som återbetalar sig i hög plantöverlevnad.