Göran Silfverswärd är jurist på Östgöta juridik och träffar många som äger jordbruks-och
skogsfastigheter.
– De vanligaste frågorna jag får brukar gälla generationsskifte. Hur ska man tänka om man vill överlåta skogen till barnen när man fortfarande är i livet? Vilka vägar kan man gå och vilka konsekvenser kan det få? Andra frågor kan handla om vad som händer med skogsfastigheten om man skiljer sig eller den dagen man dör. De här frågorna är jätteviktiga att fundera över innan livet förändras, säger han.
Här är några juridiska handlingar som är bra att hålla koll på:
Testamente
I testamentet kan du tydliggöra vem du vill ska ärva skogsfastigheten. Ju tydligare du är desto mer underlättar det för arvingarna. Om det är viktigt för dig att skogsfastigheten stannar inom familjen kan det vara klokt att ange i ett testamente att den ska vara enskild egendom för den som ärver.
– Låt oss säga att du testamenterar skogsfastigheten till din dotter som är gift. Om hon skiljer sig efter att hon har ärvt fastigheten kan det bli svårt för henne att lösa ut sin man vid en skilsmässa och då kanske skogsfastigheten måste säljas. Men har du då skrivit i testamentet att det ska vara dotterns enskilda egendom ingår den inte i bodelningen, berättar Göran Silfverswärd.
Du får testamentera skogsfastigheten till vem du vill, men dina barn har rätt enligt lag till sin så kallade laglott om de begär det. Laglotten är hälften av arvslotten, det vill säga hälften av arvslåtarens totala förmögenhet.
– Består din förmögenhet av en fastighet som är värd 10 miljoner och du testamenterar den till ett av dina två barn kan det andra barnet begära att få ut sin laglott, det vill säga ett värde på 2,5 miljoner kronor. Om du är sambo ärver din sambo inte dina tillgångar automatiskt. Därför är det extra viktigt att skriva ett testamente om du vill att din sambo ska få ärva.
Överlåtelse under livstiden
Att överlåta skogsfastigheten till barn eller barnbarn när du fortfarande är i livet kan vara en fördel.
– Då kan nästa generation ta vid i tid och förvalta gården och skogen innan de blir för gamla. Då kan även du lämna över skogen på ett bra sätt och förverkliga drömmar som du har, men som kan vara
svåra att få tid till vid ett aktivt ägande av en skogsfastighet, säger Göran Silfverswärd.
Andra fördelar med att överlåta skogsfastigheten är att du lättare kan styra hur överlåtelsen ska gå
till, att övertagaren hinner förbereda sig, att det kan finnas bättre möjligheter för att kompensera syskon samt att överlåtelsen kan göras på ett ekonomiskt och skatteoptimalt sätt genom planering.
– Att planera en överlåtelse av en fastighet och skogsrörelse genom testamente är betydligt svårare
än om den överlåts i livstiden, säger Göran Silfverswärd.
Planering är extra viktigt om det finns underskott i rörelsen eller stora avsättningar till expansions- eller periodiseringsfonder.
Om du är gift och ni sedan skiljer er ska värdet av den egendom som kallas giftorättsgods delas lika. En makes/makas egendom är i regel giftorättsgods. Med andra ord ska ni då dela på skogsfastigheten om ni inte skrivit in i äktenskapsförordet att fastigheten ska vara enskild egendom. Har du ärvt skogsfastigheten kan det vara skrivet i testamentet att den ska vara enskild egendom
och då ingår den inte i giftorättsgodset.
Framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt reglerar vem som du vill ska ta hand om din ekonomi, egendom och person när du inte längre kan göra det själv. Du kan välja en specifik person som får företräda dig och ta beslut kring förvaltningen av skogen. Det kan vara beslut om avverkning och skadeangrepp till exempel. Om du blir varaktig obeslutsförmögen, som det heter på juridikspråk, och inte skrivit en framtidsfullmakt utser tingsrätten en god man som ska hjälpa dig med din ekonomi och den kan vara någon som du kanske inte har någon relation alls till.
Samägandeavtal
Om du äger en skogsfastighet tillsammans med ett syskon till exempel kan det vara bra att reglera förvaltningen i ett samägandeavtal. Hur ska investeringar och underhåll bekostas? Vem ska förvalta skogen och hur ska den förvaltas? Vad händer om en av er vill sälja?
Om syskonen bor i en varsin bostad på samma fastighet och inget har reglerats i ett avtal ska kostnader för alla reparationer och underhåll delas lika, efter ägarandel som utgångspunkt. Det kan leda till att renoveringar inte alls görs för att man inte kommer överens eller att den som gör renoveringen utan att tala med den andra dels riskerar att inte får ersättning för renoveringen, dels att åtgärden får återställas.
– I vissa fall kan det vara bättre att dela fastigheten genom så kallad klyvning i två delar för att slippa de nackdelar som ett samägande kan medföra. Detta är möjligt om fastigheten är tillräckligt stor, säger Göran Silfverswärd.
Det finns många lagar och regler som kan vara lite snåriga.
– Men det är viktigt att tänka igenom de här sakerna så att man hittar bra lösningar.
Kontakta gärna en jurist för att prata om din situation och de juridiska handlingar som är viktiga för just dig.