Slutavverkning och gallring
Hur ser det ut i din skog, är det dags att gallra eller slutavverka i något bestånd? På blötare marker är det bra att passa på när det är tjäle i marken. Jobbar du själv i skogen? Checka av att du har rätt säkerhetsutrustning, som till exempel hjälm, skyddsglasögon och varselkläder.
Stödutfodra i vinter
Kalla vintrar med mycket snö kan viltet ha svårt att få tag på naturlig föda. Då kan du hjälpa till genom att stödutfodra. För älg och rådjur passar det med ensilage, hö, kvistar och löv. Harar äter gärna grenar och kvistar från lövträd och till vildsvin passar det med till exempel spannmål, majs och potatis.
Börja i tid och fortsätt med utfodringen hela vintern, viltet vänjer sig vid att det finns foder. Välj utfodringsplatser som ligger lite skyddat, gärna i skogsbryn där de känner sig trygga och inte för nära trafikerade vägar. Läs mer här.
Fixa veden!
Vedhantering kräver både kunskap och planering! Vintertid är bästa perioden för att fälla träd, då är träden i vila och saven har dragit sig tillbaka. Veden innehåller då mindre vatten vilket gör att den torkar snabbare. Se till att träden kommer hem till gården, med fyrhjuling eller traktor. Där kan den ligga fram tills det blir lite vårvärme i mars, april och det är dags för kapning och klyvning.
Styr upp vårens plantering
Hygget är markberett och plantorna är beställda. Nu är det bara att börja planera själva arbetshelgen längre fram i vår då plantorna ska i marken. Boka upp släkten och gör upp en plan för hur arbetet ska gå till. Se till att ha koll på redskap som behövs och själva logistiken för planteringsdagen. Ett litet hygge kanske man väljer att plantera själv, medan man lejer bort större områden.
Generationsskifte?
Dags att lämna över till nästa generation? Ett generationsskifte är ofta en lång process som kräver många förberedelser och god framförhållning för att överlåtelsen ska fungera så smidigt som möjligt. Prata med din virkesköpare om du vill ha en kontakt för rådgivning kring ett ägar- eller generationsskifte.