På labbet i Hyltebruk i Halland jobbar ett engagerat team med att utveckla material till allt från möbler till skålar, krukor och köksredskap.
– Vi testar oss fram för att hitta olika typer av material som kan ersätta fossil plast. Det kan handla om att simulera olika väder för att se hur materialet påverkas av kraftigt regn till exempel eller att titta på hur träfibrerna fungerar i kombination med andra material. Det som driver oss är att hitta hållbara, användbara lösningar, berättar Patricia Oddshammar, chef för Circular Solutions på Stora Enso.
Cirkulärt tänk
Inga material ska tas fram i onödan, utan det ska finnas en anledning till att materialen produceras. Innovationen sker därför i tätt samarbete med affärsutvecklare som har koll på vad kunderna och marknaden efterfrågar. Dessutom tittar man på hur en produkt används i hela leveranskedjan. Hur många gånger kan den användas? Hur återvinns den?
– Ta exempelvis klädhängare. När kläder transporteras från en fabrik hänger de ofta på en transportklädhängare, som sedan slängs. Nu har vi tagit fram en hängare av bättre kvalitet som även kan användas i butikerna. När klädhängarna har gjort sitt hjälper vi butikerna att samla in hängare för återvinning. De kan vi sedan använda för att ta fram material till nya produkter.
Det cirkulära tänket involverar många människor.
–Tidigare kanske man bara hade kontakt med inköparen på företaget. Nu involveras även hållbarhetsavdelningen, logistik och så vidare. Vi inleder nya samarbeten för att ta hand om återvunnet material på ett bra sätt, det är ett stort arbete, men väldigt givande, inflikar Patricia.