Ungefär 23 procent av virkesförrådet på den produktiva skogsmarken i Götaland består av löv. Men när det kommer till skogsskötseln så är det lätt hänt att det är barret som får all kärlek och att lövet glöms bort.
– Det är synd. Lövbestånden är ofta en outnyttjad potential som, när de sköts rätt, kan höja fastighetens värden på många sätt. Du skapar ett mer varierat skogsinnehav med högre natur- och kulturvärden samtidigt som du får fler sortiment att jobba med i förhållande till konjunktur och efterfrågan. Sedan är det ju faktiskt väldigt vackert också, säger Lars-Göran Eriksson, som är inköpare på Sydveds distrikt Älmhult.
Från snårigt till sjöglimt
Vi förstår vad han menar. I takt med att manuellhuggare och skördare raskt gallrar bort gran, björk och asp växer en vacker ekbacke med flerhundraåriga ekar fram inför våra ögon. Mellan stammarna glittrar Kalvasjöns vatten.
– Det här var en insats som verkligen behövde göras. Jag tror att det kommer att bli snyggt och fint, och så får vi lite sjöglimt också – det är ju inte dumt... , tycker skogsägare Lars-Göran Franzén som själv har förröjt hela beståndet innan Sydveds gallringsteam började jobba.
Sammanlagt handlar det om ett tre hektar stort lövbestånd, varav en del är en gammal igenväxt betesmark som karaktäriseras av grova ekar. I samråd med Sydveds Lars-Göran Eriksson och Per-Ola Olsson, som är Sydveds skogsbruksplanläggare på distrikt Älmhult och som har gjort en ny skogsbruksplan på fastigheten, har han fattat beslutet att genomföra en naturvårdsgallring som gynnar ädellövet. Syftet är att skapa ett NS-bestånd, det vill säga ett bestånd som i planen är avsatt som naturvård med skötsel. Fokus ligger på att spara ek, bok, lind, lönn och hassel.