Du kan bli skogsägare på flera sätt, vanligast är att man ärver skogen i familjen eller förvärvar den genom generationsskifte, Men det finns också de som köper sin skogsfastighet på öppna marknaden.
– Att äga och bruka skog är både roligt och spännande, samtidigt är det en hel del att sätta sig in i. Både att ta reda på vad man verkligen vill med sin skog och allt det praktiska kring att vara skogsägare, säger Sydvedaren Gustav Cagner.
Hitta skoglig kontakt
En bra start är att skaffa sig en skoglig kontakt, en person som man trivs med och som man kan bolla idéer med.
– Besök någon av de större skogsdagarna, där ofta flera skogsföretag är på plats. Då får du en känsla för företaget och hur de jobbar. Kolla också på nätet och försök skapa dig en bild av aktörerna som verkar inom ditt område. Stämmer mina grundvärderingar med deras? Ett annat tips är att prata med sin skogsgranne, och höra om hen är nöjd med sin virkesköpare.
Mål med din skog
Fundera på vad du vill med din skog, har du några mål, någon vision? De flesta skogsägare ser skogen som en långsiktig investering. Men det finns också andra värden som är viktiga för många, som jakt och friluftsliv, extra fokus på biologi och naturvård eller helt enkelt känslan i att äga egen skog. Ofta är det en kombination av flera. Tänk på att du kan ha olika mål för olika delar i skogen.
– Många av de skogsägare som jag träffar tycker att produktion är viktigast, samtidigt som det också finns andra värden, men kanske mer i bakgrunden. Den här kategorin skogsägare jobbar gärna själv i skogen, på kvällar och helger, och tar hand om vindfällen, röjer och planterar. Sen finns det motpolen, personen som köper skogen som en ren investering och vill ha hjälp med allt.
En viktig fråga som Gustav tycker att man som skogsägare ska ställa sig är; vad kan och vill jag göra själv i skogen och vilka tjänster kan jag leja ut.
– Många gånger tycker man att det är kul att göra en del jobb i sin egen skog, men det tar tid! Det gäller att planera smart och sätta gränser så att man får ihop familjelivet också, säger han
– Många gånger tycker man att det är kul att göra en del jobb i sin egen skog, men det tar tid! Det gäller att planera smart och sätta gränser så att man får ihop familjelivet också, säger han.