Gallringsakademin är Sydveds satsning för att vara främst inom gallring. Genom att utveckla teknik, metod och lönsamhet efter dagens biologiska förutsättningar skapas en enhetlig och hög nivå på Sydveds gallringar.
Grundutbildning på Tönnersjöheden
Alla virkesköpare och fasta avverkningsentreprenörer får därför gå en grundutbildning i gallring, två dagar i fält plus flera teoripass. Alla delar i gallringen tas upp; planering, utförande, uppföljning, förröjning, rotrötebehandling med mera. Utbildningen görs i nära samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Tönnersjöhedens försökspark.
Efter grundutbildningen är det påbyggnadskurser med olika inriktningar. Några exempel: bokgallring, björkgallring, hyggesfritt skogsbruk och lärkskötsel.
"Bra dialog med markägaren och hårdare förstagallring"
Therese Fjordäng och David Ohron från område Nord var två av Sydvedarna på plats.
– Stamval inriktat på kvalitet och en bra dialog med markägaren var något vi tog med oss. Även att våga göra ett lite hårdare uttag i förstagallringen. Vi har även fräschat upp minnet vad gäller att ta en grundyta, övre höjd och andra mätfaktorer, berättar Therese.
Från område Nord var också entreprenörerna Oscar Bengtsson och Emil Elmenmo från Letskogs avverkningar samt Erik Gustafsson och Christian Larsson från LNA Skogsservice med.