Aktuellt / Senaste nytt

Oavsett mål med skogen – aktiv skötsel ger bästa resultatet

Publicerad 2024-12-16

De flesta skogsägare önskar sig ett långsiktigt lönsamt skogsbruk, men sen kan målen för skogen skilja sig en del. Sydvedaren Anders Gustavsson talar om varför det är viktigt att ha koll på vad man vill med sin skog.

I drygt 15 år har Anders Gustavsson jobbat som virkesköpare på Sydved och under åren träffat många
skogsägare i trakterna av Gnosjö, Gislaved och Jönköping. Hemma hos skogsägarna, vid köksborden och ute på markerna, har frågor och funderingar om skogsskötsel och skog stötts och blötts. En av de första frågorna han ställer till skogsägaren han träffar för första gången är vad hen har för mål med sin skog.

– Ofta vet skogsägaren vad hon eller han vill med sin skog, även om personen inte alltid har ett uttalat mål. Jag bara lyssnar och ställer frågor för att göra målet mer tydligt för oss båda, säger Anders.

Samsyn om skogsfastigheten

Hans erfarenhet är att de flesta skogsägare har en önskan om ett långsiktigt lönsamt skogsbruk. Sen finns det andra värden eller mål som också är viktiga, som ekonomi, rekreation och social inriktning, tradition samt natur och kultur. Ofta är det en kombination av flera mål.

– Tydliga mål gör det enklare för mig att föreslå passande strategier för skogsskötseln. Ett tips, om ni är flera som äger en fastighet är att ni innan mötet med virkesköparen pratar ihop er om hur ni vill driva skogsfastigheten. Det är inte ovanligt att jag träffar par där den ena bara vill ha produktion och den andra vill spara mycket, både för att gynna naturvården och för det estetiska.

För skogsägare som har mest fokus på ekonomi och produktion finns det flera perspektiv och därmed strategier. Tycker skogsägaren att produktion är viktigast handlar det om att få fram maximalt med produktionsvirke – på ett långsiktigt hållbart sätt.

– Här är strategin att snabba på med markberedning och plantering. När man planterar väljer man förädlade plantor. Du röjer och gallrar flera gånger, säger Anders.

I kategorin investering är det fokus på förvaltning av kapitalet och då är en av grundfrågorna när man vill ha avkastning på sin investering. Strategin går ut på att bygga upp ett värde i skogen genom aktiv skötsel. Här kan man göra på lite olika sätt. En del skogsägare vill betala av del av köpeskillingen redan vid köpet och göra det med ett större uttag av skog. Andra väljer att finansiera fastigheten med eget kapital och ta del av den värdestegring som historiskt har skett på skogsfastigheter.

– Flertalet skogsägare i denna kategori brukar säga att börsen är bra, men att äga skog och se en värdestegring ger extra livskvalitet där man samtidigt har roligt, berättar Anders.

I gruppen som ser skogen som en bankbok hittar man ofta den aktive lantbrukaren som är beroende av inkomster från fastigheten. Ett exempel är att man säljer skog för att kunna investera i en ny lantbruksmaskin.

Skogsägaren som värdesätter sociala mål tycker det är viktigt med jakt, friluftsliv och estetiska aspekter.

– Då satsar man inte på produktion i alla bestånd, utan väljer i större omfattning att föryngra med löv.
Kanske har man en önskan om att det ska se vackert ut nära gårdshuset eller kring andra miljöer som betyder mycket för familjen och gården. Ett tips är att dela upp fastigheten i olika områden, en del för rekreation och en del för produktion. Ofta funkar det bättre än spara löv över hela fastigheten, föreslår Anders.

– Men oavsett vad skogsägaren vill med sin skog, så krävs alltid en aktiv skötsel för att få ett bra resultat. Det behöver röjas och gallras i rätt tid, och på rätt sätt. Skog är en långsiktig affär, jag brukar säga att det tar en generation att skapa den skog man vill ha, konstaterar Anders.

    Tips från Anders

    • Oavsett mål med din skogsfastighet, för ett bra resultat krävs alltid aktiv skötsel av skogen.
    • Är fastigheten samägd? Innan mötet med virkesköparen, prata ihop er om hur ni vill driva skogsfastigheten.
    • Vill du satsa på produktion, men också har sociala mål som jakt och friluftsliv? Dela upp fastigheten i olika områden, en del för rekreation och en del för produktion. Ofta funkar det bättre än att till exempel spara löv över hela fastigheten.
    • Vänta inte för länge med att slutavverka i äldre bestånd. Risken för skador av storm och insekter ökar med åren.**
En annan trend han ser är att många är beredda på att göra avkall på produktiviteten i skogen, för att gynna sociala och estetiska värden.

Skogsbruksplan smart verktyg

Ett utmärkt verktyg för den som vill bedriva ett aktivt skogsbruk är en skogsbruksplan, som ger en bra överblick av skogsfastigheten och framtida åtgärder, vad som ska göras och i vilken ordning.

– Den som är nyfiken på till exempel kontinuitetsskogsbruk kan tillsammans med sin Sydvedare se om det finns några områden som kan vara lämpliga. Sydveds app är också riktigt bra. Om du är ute i skogen och använder appen ser du enkelt gränserna för olika bestånd, det brukar underlätta när man funderar på framtida åtgärder.

Intresset för just kontinuitetsskogsbruk eller hyggesfritt som det också kallas, ökar. Speciellt bland de nya och lite yngre skogsägarna.

– Det är den nya trenden och för oss som skogsföretag gäller det att vara med i utvecklingen. Många skogsägare är pålästa i ämnet, men det är inte alltid det funkar på just den marken som skogsägaren har i åtanke.

En annan trend han ser är att många är beredda på att göra avkall på produktiviteten i skogen, för att gynna sociala och estetiska värden.

Generationsskifte och ekonomitips

Skogsägarna blir äldre och äldre som grupp sett. Medelåldern ligger runt 60 år och förr eller senare kommer frågan om generationsskifte upp.

– Börja tänka på generationsskifte i god tid. Kanske är det smartare ekonomiskt att de äldre som ska avyttra fastigheten slutavverkat skogen än att den yngre generationen som ska ta över gör det, på grund av skatteregler. Beroende på vilka val man gör får man anpassa skötsel av skogen, och det redan tio år innan en slutavverkning.

Just skogsägarnas ekonomi kan också komma att påverka skötselstrategin.

– Ett ungt par som ärver skogen, behöver kanske inte tänka på ekonomin i första hand, om de inte löst ut någon i familjen. Men en person som tar lån och köper en skogsfastighet får tänka på annat sätt. Ett annat tips är att inte vänta för länge med att slutavverka i äldre bestånd.

– Idag är det bra ränta på skogskonton, så då kan det vara bättre att avverka skogen då den är mogen än att vänta några extra år. Då säkrar man kapitalet, risken för stormar och insekter ökar med åren och kan ju ställa till det.

Uppskattat med skogligt bollplank

Till sist vill han lyfta fram att skogsägaren kan samarbeta med Sydved hur mycket eller lite han eller hon vill. En del skogsägare anlitar Sydved för det mesta av jobbet, andra har som mål att till exempel plantera och röja det mesta själv.

– Spannet är brett, men för nästan alla är vi ett bollplank som gärna ger skoglig rådgivning. Det brukar uppskattas att ha någon att bolla skogliga frågor med, avslutar Anders.

    Skogens olika värden

  • De flesta skogsägare har en önskan ett långsiktigt lönsamt skogsbruk. Men samtidigt finns det andra värden som också är viktiga. Många gånger är det en mix av flera värden.

    Ekonomi
    Du ser skogen främst som ett företag och en grund för att skapa mer lönsamhet. En välskött skog ökar i värde, men ger också värde här och nu.

    Tradition
    Du ser skogen som en långsiktig investering som går i arv inom familjen. Vissa tar hand om skogen på samma sätt som tidigare generationer, andra försöker hitta ett eget sätt att förvalta en lång skoglig tradition.

    Rekreation
    Du värdesätter jakt, fiske, skogspromenader, svampplockning och/eller annan rekreation i din skog. Skogen blir en efterlängtad oas i ett stressat vardagsliv.

    Natur & kultur
    Du tycker det är viktigt med ett skogsbruk med fokus på naturvård och väljer att göra en grön skogsbruksplan. Det kan också handla om att bevara kultur- och fornminnen för att känna historiens vingslag.

Text och foto: Annsofie Öhman