I drygt 15 år har Anders Gustavsson jobbat som virkesköpare på Sydved och under åren träffat många
skogsägare i trakterna av Gnosjö, Gislaved och Jönköping. Hemma hos skogsägarna, vid köksborden och ute på markerna, har frågor och funderingar om skogsskötsel och skog stötts och blötts. En av de första frågorna han ställer till skogsägaren han träffar för första gången är vad hen har för mål med sin skog.
– Ofta vet skogsägaren vad hon eller han vill med sin skog, även om personen inte alltid har ett uttalat mål. Jag bara lyssnar och ställer frågor för att göra målet mer tydligt för oss båda, säger Anders.
Samsyn om skogsfastigheten
Hans erfarenhet är att de flesta skogsägare har en önskan om ett långsiktigt lönsamt skogsbruk. Sen finns det andra värden eller mål som också är viktiga, som ekonomi, rekreation och social inriktning, tradition samt natur och kultur. Ofta är det en kombination av flera mål.
– Tydliga mål gör det enklare för mig att föreslå passande strategier för skogsskötseln. Ett tips, om ni är flera som äger en fastighet är att ni innan mötet med virkesköparen pratar ihop er om hur ni vill driva skogsfastigheten. Det är inte ovanligt att jag träffar par där den ena bara vill ha produktion och den andra vill spara mycket, både för att gynna naturvården och för det estetiska.
För skogsägare som har mest fokus på ekonomi och produktion finns det flera perspektiv och därmed strategier. Tycker skogsägaren att produktion är viktigast handlar det om att få fram maximalt med produktionsvirke – på ett långsiktigt hållbart sätt.
– Här är strategin att snabba på med markberedning och plantering. När man planterar väljer man förädlade plantor. Du röjer och gallrar flera gånger, säger Anders.
I kategorin investering är det fokus på förvaltning av kapitalet och då är en av grundfrågorna när man vill ha avkastning på sin investering. Strategin går ut på att bygga upp ett värde i skogen genom aktiv skötsel. Här kan man göra på lite olika sätt. En del skogsägare vill betala av del av köpeskillingen redan vid köpet och göra det med ett större uttag av skog. Andra väljer att finansiera fastigheten med eget kapital och ta del av den värdestegring som historiskt har skett på skogsfastigheter.
– Flertalet skogsägare i denna kategori brukar säga att börsen är bra, men att äga skog och se en värdestegring ger extra livskvalitet där man samtidigt har roligt, berättar Anders.
I gruppen som ser skogen som en bankbok hittar man ofta den aktive lantbrukaren som är beroende av inkomster från fastigheten. Ett exempel är att man säljer skog för att kunna investera i en ny lantbruksmaskin.
Skogsägaren som värdesätter sociala mål tycker det är viktigt med jakt, friluftsliv och estetiska aspekter.
– Då satsar man inte på produktion i alla bestånd, utan väljer i större omfattning att föryngra med löv.
Kanske har man en önskan om att det ska se vackert ut nära gårdshuset eller kring andra miljöer som betyder mycket för familjen och gården. Ett tips är att dela upp fastigheten i olika områden, en del för rekreation och en del för produktion. Ofta funkar det bättre än spara löv över hela fastigheten, föreslår Anders.
– Men oavsett vad skogsägaren vill med sin skog, så krävs alltid en aktiv skötsel för att få ett bra resultat. Det behöver röjas och gallras i rätt tid, och på rätt sätt. Skog är en långsiktig affär, jag brukar säga att det tar en generation att skapa den skog man vill ha, konstaterar Anders.