Aktuellt / Senaste nytt

Optimerad skogsskötsel med nya digitala hjälpmedel

Publicerad 2024-09-18

Visste du att man numera kan ta fram smarta ruttförslag för skogsmaskinen med hjälp av AI-teknik och upptäcka skadad skog med drönare och satelliter? För dig som privat skogsägare kan den nya tekniken både spara tid och vara ett stöd för ett hållbart och produktivt skogsbruk.

Egentligen är det inte så komplicerat. Redan för 100 år sedan högg vi ned träd som stod för nära varandra och tog stigen genom skogen där marken var torr för att slippa bli blöta om fötterna.

– Men skillnaden i dag är att vi har nya effektiva hjälpmedel som förenklar och effektiviserar arbetet, förklarar Erik Willén på Stora Enso.

I projektet Precision Forestry samlar Stora Enso in data om skogen med hjälp av laserskanning, fjärranalys, drönare, satelliter och skördare. Datan bearbetas med Artificiell Intelligens (AI), något som ger förutsättningar för ett mer detaljrikt underlag som stämmer bättre överens med verkligheten.

– Vi får detaljerad information om var marken är blöt och var skogen växer bra. Vi får exakta beskrivningar av trädslag, volym och höjd. Det är viktigt att ha en bra bild av sin skog för att kunna fatta rätt beslut, säger Erik Willén.

I Finland är Stora Enso i full färd med att uppdatera privata skogsägares skogsbruksplaner med hjälp av AI.

Bra bild av skogen på distans

Genom att kartlägga skogsområden med drönare kan skogsexperter titta på drönarbilder på en dator i stället för att inventera området till fots. Det förbättrar effektiviteten avsevärt och det blir enklare att nå områden som är svårtillgängliga.

– På det här sättet kan markägare som bor långt borta från sin skog få en bra bild av skogen på distans. Många skogsägare lägger dessutom ut skogsskötseln på entreprenörer, som kan göra ett bättre arbete genom att få tydlig och korrekt information om skogen. Det blir också enklare för dig som privat skogsägare att få en överblick över din skog, säger Erik Willén.

Med hjälp av satelliter och drönare kan du lättare upptäcka skog som blivit skadad av granbarkborrar eller andra skadedjur. Stora Enso använder den metoden just nu på sin egen skog i Sverige och i Finland testas tjänsten för privata skogsägare.

Optimerade ruttförslag

Tekniken kan också optimera hur man ska köra i terräng för att undvika markskador. Med hjälp av en app kan föraren få ett optimerat ruttförslag inför avverkningen för var skogsmaskinerna ska köra och var den bästa platsen för avlägget finns. På så vis kan man undvika att köra på blöta marker, se till att skogsmaskinerna får ut så mycket volym som möjligt och dessutom ta hänsyn till exempelvis kulturlämningar och områden med höga naturvärden.

– Att få förslag på en optimerad rutt vid en avverkning kan man spara mycket på, både i tid och koldioxidutsläpp. Låt oss säga att du gör en avverkning på tre hektar och får ut 1 000 kubikmeter. Det blir mycket körande för att få fram virket. Men kan du minska sträckan du kör med 30 meter per lass blir det tre kilometer kortare transport i terrängen. Har du dessutom en god relation med din granne kanske du kan köra en bit på den marken och spara ytterligare tid, säger Erik Willén.

Foto: Stora Enso

Foto: Stora Enso

Stöd för certifiering och biologisk mångfald

En annan konkret användning av tekniken är att den kan vara ett stöd när det gäller att skydda biologisk mångfald i skogen och skapa biodiversitet. Stora Enso kartlägger just nu stående död ved och lövträd på den egna marken. Med satellitdata får man mer exakt information om var lövträd finns inom ett skogsområde, vilket leder till bättre planering av skyddszoner. Man kan även få information om hur man kan lämna hänsyn vid avverkning. Kulturstubbar och naturvärdesträd registreras och upptäcks enkelt via koordinater.

– På det här sättet kan markägare också enkelt redovisa att de uppfyller olika krav för certifiering, säger Erik Willén.

Även kolinlagring, det vill säga hur mycket kol dina träd lagrar ska också kunna mätas och följas upp med hjälp av digital teknik.

– Man kommer kunna ha fler målsättningar i sin skogsbruksplan i framtiden, något som möjliggörs av den här breda datainsamlingen som vi numera kan göra, säger Erik Willén.

Det låter som att det finns mycket att tjäna på att använda den nya tekniken, men finns det inga utmaningar?

– Absolut! Det här är ett område där det händer mycket saker hela tiden. Det gäller att hänga med när tekniken utvecklas och att inte bara svepas med utan att ta hjälp av de verktyg som verkligen ger nytta för skogsbruket. Sedan måste man vara lite kritisk också.

Fjärranalys kan användas till mycket, men vi ska inte underskatta det vi ser av träden när vi rör oss i skogen. Skördarförare ser ofta detaljer om träden som inte syns från ovan.

Det gäller att tänka in flera perspektiv när man analyserar datan från skogen, men i stort ger den nya tekniken oss stora möjligheter för att skapa hållbara, produktiva skogar.

Med hjälp av en app kan maskinföraren få ett optimerat ruttförslag inför avverkningen med lämpliga basvägar.

Med hjälp av en app kan maskinföraren få ett optimerat ruttförslag inför avverkningen med lämpliga basvägar.

    Precision Forestry

  • Precision Forestry är ett projekt som Stora Enso driver. Det handlar om att utnyttja avancerad teknologi för att samla in och analysera data om skogen. Informationen kan sedan användas för att optimera skogsskötseln för hållbarhet, effektivitet och produktivitet.

Text: Sanna Casson