Aktuellt / Senaste nytt

Rättigheter och skyldigheter för dig som äger skog

Det är inte alla förunnat att vara skogsägare och få vara med att förvalta en viktig del av Sverige. Men får man verkligen sköta skogen hur man vill? Niklas Fogdestam på Sydved ger sitt svar på frågan.

Skogsvårdslagen i Sverige har två jämställda mål, produktion och miljö. Produktionsmålet innebär att skogen ska vara en långsiktig och hållbar resurs för att ge ekonomisk avkastning. Miljömålet innebär att man ska värna om miljön genom att bevara den biologiska mångfalden och skydda ekosystem.

– Skogsvårdslagen bygger på frihet under ansvar, det finns alltså få tvingande regler. I det nationella skogsprogrammet, som kom 2018, är visionen att skogen ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi, säger Niklas Fogdestam som är skogsbruksutvecklare på Sydved.

– Där kallar man skogen det gröna guldet och menar att det är nyckeln till den gröna omställningen.

Naturvård vid avverkning

Men det finns konkreta krav och ett är att du måste se till att det kommer ny skog när du har slutavverkat, genom plantering, sådd eller naturlig föryngring. I samband med avverkning och andra åtgärder i skogen måste man också visa hänsyn till miljön.

På Sydved finns en speciell instruktion för det som vi kallar för Generell naturvård. Kraven bygger på skogsbrukscertifieringen och är lite högre än i skogsvårdslagen.

– Det handlar exempelvis om att värna skogens naturvärden, att man lämnar naturvärdesträd och
utvecklingsträd på hygget och kantzoner för att gynna biologisk mångfald. Man ska även värna om forn- och kulturlämningar och andra sociala värden, till exempel vandringsleder.

Det finns också regler för hur du ska hantera skador som kan drabba andra skogsägare, som till exempel stormfällning eller angrepp av skadeinsekter. Allemansrätten gör också att andra har rätt att vistas i din skog.

För övrigt har du som skogsbrukare stor frihet att välja inriktning för ditt skogsbruk och anpassa metoderna efter det. Exempelvis kan man pröva på hyggesfria metoder och sedan återgå till trakthyggesbruk om man inte blir nöjd med resultatet.

Idag frihet under ansvar

Innan den nuvarande skogsvårdslagen kom 1994 så var skogsbruket väldigt reglerat, det fanns detaljerade krav på hur och när man skulle röja och gallra och så vidare.

Nu är det frihet under ansvar som gäller, men hur det ser ut framåt vet vi ännu inte.

– Skogsbruket är debatterat vad gäller dess påverkan på miljön, klimatet och den biologiska mångfalden. Själv känner jag starkt för äganderätten och tror att den är ett fundament för att skogen sköts bra eftersom de flesta tar väl hand om det de äger, avslutar Niklas.

Text: Annsofie Öhman Foto: Daniel Dahlgren