Klingröjsåg, kedjeröjsåg, bränsle, kedjeolja, hjälm och sele… Hemma på Skattegården i västgötska Ljunghem, norr om Mullsjö står traktorskopan alltid laddad för röjning. När man ser ekipaget är det lätt att tro att skogen är en heltidssysselsättning för Henrik Gustafsson Bragde. Men till vardags jobbar han som lastbilschaufför för ett lokalt åkeri och kör på Norge.
– En vanlig arbetsdag åker jag vid fyra på eftermiddagen och sedan är jag borta i ett dygn. Då brukar jag försöka komma ut och röja vid nio på förmiddagen, berättar Henrik som tycker att det är skönt att få röra på sig när man har ett stillasittande jobb.
– Jag brukar hinna med två röjningspass och pausar emellan med smörgås och kaffe. För mig är röjningen ren avkoppling. Det är en härlig känsla att veta att man gör det för sig själv och ta det i sin egen takt.
Man blir lite nördig, säger Henrik.
– Från lastbilshytten ser jag både röjda och oröjda skogar. Det syns så tydligt när det är välskött. Det ger mig inspiration att röja hemma.
Uppväxt med skogen
Henrik är åttonde generationen på Skattegården och har jobbat med sin pappa i skogen ända sedan han var liten. Att hjälpa till med plantering och röjning var självklart och genom åren har hans skogliga intresse växt i takt med träden.
– Skattegården är en skogrik fastighet som kräver att man håller igång med olika åtgärder. Dessutom har jag fått förmånen att få köpa till och förvalta grannfastigheten, så det finns alltid att göra, säger Henrik.
Rekreation i all ära. Huvudsyftet med röjningen är ändå att öka lönsamheten i skogsbruket.
– Poängen med röjningen är ju att fördela tillväxten i bestånden på färre och rätt antal stammar av rätt kvalitet. Det är volymen och kvaliteten som jag är ute efter. Anders-Henrik är mitt bollplank och vi brukar prata rätt ofta om hur jag ska jobba för att fördela insatserna på ett smart och lönsamt sätt.
Röjning lönar sig!
Anders-Henrik Andersson är Henriks Sydvedare och just röjning är ett av hans favoritämnen.
– Det som är hela tricket med skogsskötsel är att man kan fördela tillväxten på rätt antal träd utifrån produktionsförmågan. Skogen växer och volymproduktionen är i princip lika bra oavsett om du röjer den eller inte. Men – när tillväxten läggs på färre träd av rätt kvalitet så blir kvaliteten bättre och dimensionerna grövre. Det ger lägre kostnader på kommande skötselåtgärder, kortare omloppstider och högre intäkter. Det är få saker som betalar sig så bra och som samtidigt känns så himla bra, konstaterar Anders-Henrik.