Vilket är ditt mål med skogen? Vill du få ut en viss volym virke? Vill du få fler arter att trivas i din skog? Kanske är det en kombination av flera mål. En kombination som kan kännas svår, men den är inte omöjlig.
Att anpassa trädslag efter marken är viktigt både för att få livskraftiga träd och för att skapa goda förutsättningar för olika arter. Det gäller att skapa en bra grund för den nya skogen.
– En bra markberedning med mineraljord som ger rätt förutsättningar och rätt val av plantor som är anpassade efter klimatet är en bra utgångspunkt för en god föryngring. Ställ krav när du beställer plantor. Det finns möjlighet att välja frömaterial, säger Helena Gålnander, skötselspecialist på Stora Enso Skog.
Förädlade plantor har fördelen att de har en bättre överlevnad och växer bättre. Idag har förädlade plantor runt 10–15 procent i ökad tillväxt, jämfört med de som föryngras naturligt. I andra och tredje generationens fröodlingar ökar tillväxten ytterligare.
Anpassade plantor
Plantorna bör anpassas efter klimatet där skogen ligger. Det är viktigt att de skjuter skott i rätt tidpunkt och inte skadas av höst eller vårfrost.
– Ett tips är att använda Skogforsk digitala verktyg Plantval, där du fyller i var dina föryngringar ligger, vilket trädslag det är och så vidare. Sedan får du förslag på lämpliga fröodlingar just för din mark, säger Helena Gålnander.
Klimatförändringarna innebär att skogarna kommer utsättas för mer påfrestningar. I framtiden är det troligt att skogarna kommer att växa bättre på grund av ökade temperaturer, men ett varmare klimat innebär också ökad risk för torka, stormskador, skogsbränder och angrepp av skadeinsekter.
– Ju friskare skogarna är desto mer motståndskraftiga blir de. Därför är god skogsskötsel där rätt åtgärder görs vid rätt tidpunkt allt viktigare. Sedan är ståndortsanpassningen en annan viktig del. I Sverige är det till exempel inte ovanligt att granskog står på en mark där granar inte trivs. Då ökar risken för att skogen stryker med vid en storm till exempel, säger Helena Gålnander.
– Vi har tagit fram en mängd åtgärder för att nå målen. Rent konkret handlar det om allt från att odla mer björk i bestånden till att restaurera vattenlandskap för att gynna arter som finns i vatten och testa alternativa metoder för avverkning, som hyggesfritt skogsbruk till exempel.
I framtiden kommer vi se ett mer varierat skogsbruk, säger Helena Gålnander.