Aktuellt / Senaste nytt

Så lyckas du med din plantering

Publicerad 2025-03-17

Sydvedaren Karina Gustavsson ger konkreta tips om hur du lyckas med planteringen så att din nya skog får en riktigt snabb och bra start.

Med en kvalitativ föryngring lägger du grunden till den framtida skogen. En av de viktigaste faktorerna för att lyckas är att välja rätt trädslag för marken, säger Karina Gustavsson, skogsbruksansvarig på Skogliga tjänster, Sydved.

En annan viktig del är den förberedande markberedningen, som gör det lättare att plantera, skapar en
mer gynnsam miljö för plantorna och minskar risken för snytbaggeskador.

– Fundera också över hur mycket eller lite av planteringsjobbet som du vill göra själv eller med hjälp avsläkt och vänner. Sydved hjälper gärna till med resten, tipsar Karina.

För den som planterar själv är det bra att känna till att löv- och lärkplantor bör planteras tidigt på våren,
medan täckrotsgranen kan planteras ända fram till månadsskiftet juni/juli. Men även höstplantering
fungerar bra på många marker.

– Tänk också på att göra din beställning så tidigt som möjligt, gärna i samband med slutavverkningen om du redan då vet hur du vill ha det. Då har du större chanser att få den typ av plantor du önskar plus att det underlättar planeringen för alla inblandade, säger Karina.

Karinas bästa tips!

När du fått plantorna

Plantor som levereras på våren har under vintern förvarats nedkylda för att vara så färska som möjligt
när de levereras för plantering. Täckrotsplantor kan därför vid leverans fortfarande vara frusna, men måste vara helt upptinade innan de planteras. Genom att ställa isär kartongerna så tinar plantorna snabbare och jämnare. Men förvara alltid plantorna svalt i skugga och vattna vid behov.

När du planterar

  • Se till att plantorna är fuktiga när du planterar. Pressar man en täckrotsplantas torvklump i handen ska alltid vatten rinna ut.
  • Att välja en bra planteringspunkt är viktigare än att hålla ett strikt avstånd mellan plantorna. Plantan ska sitta på rätt djup. Vad gäller täckrotsplantor ska torvklumpen inte synas ovan jord.
  • Snytbaggeskyddet ska gå en bit under jord och även minst cirka 5 cm ovan jord.
  • Planteringspunkten anpassas efter aktuella markförhållanden. Sätts plantan i en grop finns risk att vatten ansamlas och plantan dör av syrebrist. Sätts plantan för högt utan bra jordkontakt finns stor risk att plantan dör av torka.
  • För att minska risken för snytbaggeangrepp bör det vara minst 10 cm till humuskanten.
  • Barrotsplantor med långa rötter kan behöva rotbeskäras för att rötterna ska hamna i rätt läge. Var mycket försiktig så att du inte beskär dem för hårt! En stor planta behöver ha kvar längre rötter än en liten planta.
  • Täckrotsplantor går snabbast att plantera. Du använder ett planteringsrör. Vid plantering av barrot eller pluggplantor (även kallade hybridplantor, TePlus eller Plugg plus ett) används planteringsborr eller hacka.
  • Trampa till lite lagom runt plantan. Du ska kunna dra lätt i plantan utan att den följer med upp.

    Till sist...

    • Många plantor ska ner i marken under kort tid. Känns det övermäktigt så se till att beställa hjälp i tid.
    • Bra planteringsutrustning inklusive en bekväm bärsele gör jobbet mer behagligt.
    • Tänk på att det kan bli ganska varmt på hygget – kom ihåg att fylla på med mycket vatten!
Text: Annsofie Öhman