De sydsvenska bokskogarna har många värden, och inom ramarna för Sydveds Gallringsakademi utbildas Sydvedare och entreprenörer kontinuerligt i Aktiv bokskogsskötsel. För utbildningarna
ansvarar "Mister Bokskog" själv, Nils Gabrielsson.
Nils Gabrielsson har under lång tid varit rådgivande åt Sydved i bokskogsfrågor och är också den som håller i Gallringsakademins bokutbildningar.
Nils är tidigare skogsansvarig på godset Trolle-Ljungby vars skogsareal omfattar cirka 6000 hektar. Omkring en tredjedel av arealen utgörs av bok. Nils har alltså ägnat en stor del av sin skogsgärning åt detta trädslag, och är även den som har utvecklat den framgångsrika ABS-metoden (Aktiv bokskogsskötsel). Det är också denna metod som utgör grunden för Sydveds koncept.
Låg startkostnad
Den stora förändringen kom 1974 då bokskogslagen (numera ädellövslagen) trädde i kraft. Många bokbestånd hade avverkats och ersatts av gran, och lagen kom till för att rädda de svenska bokskogarna. Därmed blev det också intressant att skapa bättre ekonomi i bokskogar som tidigare fått ligga för fäfot eller varit föremål för avvecklingsplaner. I dag kan den som sköter sin bokskog aktivt glädja sig åt både naturvärden och goda inkomster.
– Det fina med boken är att den, om den sköts rätt, ger en jämn avkastning under lång tid. I vissa fall till och med bättre än gran. Etableringen av granskog har högre startkostnader samtidigt som
det tar lång tid innan den börjar generera några intäkter. Under föryngringsperioden av bok har man god värdetillväxt i moderbeståndet, säger Nils.
– Man kan inte sköta en bokskog som en granskog, det säger sig självt!
Ljusreglerande gallringar
ABS-metoden bygger på en intensiv föryngringsfas som genomförs under 20 år i fem steg. Efter en första så kallad beredningshuggning görs ytterligare tre ljusreglerande gallringar innan moderträden avvecklas helt. Välplanerad och effektiv röjning bidrar till att hålla nere föryngringskostnaderna och metoden omfattar heller inte någon markberedning. Med hjälp av vitaliserande gallringar och successiv utbyggnad av kronorna förbättrar man marktillståndet och för över tillväxten på framtidsstammarna.
– I bokbestånd som inte är regelbundet gallrade bildar flera säsongers nedfallna löv ett tjockt förnalager som inte bryts ned. Genom att gallra upp får vi ner ljus och värme till marken och får igång tillväxtprocessen igen, förklarar Nils.
– Men man ska komma ihåg att boken är ett skuggfördragande trädslag, groddplantorna etablerar sig bättre då.
Det är inte bra att släppa in för mycket ljus. Istället ska man öppna upp små fönster i krontaket så att ljusfläckar flyttar sig i beståndet efterhand som solen rör sig.
I samband med föryngring och skärmavveckling är det viktigt att man försöker skapa och bibehålla täta bryn. Bokplantor är känsliga för frost och torka.
– Det är ett klassiskt misstag att hugga ner brynen! Brynen och deras undervegetation ger skydd och bidrar till att skapa ett gynnsamt beståndsklimat inne i föryngringen.