Aktuellt / Senaste nytt

Så skyddar du din skog från viltskador

Publicerad 2025-03-25

Viltbetning av älg och rådjur är vanliga orsaker till skador i plant- och ungskogar. Här tipsar vi om åtgärder som kan vara till hjälp.

Stora viltstammar och för lite föda är en av orsakerna till att klövviltet ger sig på plantor och ungskog. När viltet äter toppskott, bryter stammar, repar löv eller gnager bark uppstår skador på träden. Det leder till minskad tillväxt och försämrad virkeskvalitet, men träden kan också dö vid kraftigt bete, speciellt i plantstadiet.

För att minska risken för betesskador på de ekonomiskt mest värdefulla träden kan du till exempel:

Skapa ett större utbud av alternativt foder. Spara trädslag som rönn, asp, sälg och ek när du röjer, så finns det kvar godare alternativ mat för viltet. Spara även tidigare betade tallar som älgarna gärna fortsätter att beta på. Du kan också plantera sälg och andra buskar vid bestånds- och kantzoner samt längs skogsvägar där viltet gärna rör sig vintertid.

Hägna in områden där du planterar ädellöv och löv, speciellt viktigt om det är stort betestryck i omgivningarna.

I områden med högt betestryck kan man behandla plantorna med viltskyddsmedel. Detta sprutas på
plantornas toppskott under hösten när plantorna har invintrat. Det ska göras vid torrt väder och medlet bör hinna torka några timmar innan det blir regn eller frost. Täckrotsplantor brukar vara mer attraktiva
för viltet att beta. För gran räcker det för det mesta att behandla de första åren, men för tall kan man behöva hålla på lite längre.

Anpassa jakten så att det är balans mellan viltpopulationen och födotillgången i området.

Text: Annsofie Öhman Foto: Kenneth Johansson