Aktuellt / Senaste nytt

Så underlättar du barkborrejakten

Publicerad 2020-10-01

Då det är svårt att upptäcka nya skador av granbarkborren eller helt enkelt se om barkborren har gett sig av så kommer här några tips för att underlätta barkborrejakten. Tipsen riktar sig främst till dig som har mindre skador, men kan även fungera för dig som har större skador.

Börja med att gå ut i skogen för att inventera var du har råkat ut för skador. När du har lokaliserat denna platsen så börjar du med att markera de träd som är torra.

Utöka din sökning till träd runtomkring

Därefter utökar du din sökning till de närmsta träden, för att se om det är färska skador (se bilder med ingångshål samt borrmjöl).

Att se färska skador gör man enklast på våren/försommaren då barkborren är aktiv. På hösten ser man enbart de träd som har skadats och som dött under innevarande säsong. Dessa träd ska då markeras.

Snitsla eller spreja

Märk upp träden antingen med snitselband eller spreja en eller flera prickar med märkfärg på trädet.

Genom att märka upp de träd som är skadade sedan tidigare eller där skada pågår, så underlättar det för att se ifall du drabbas av skada även nästkommande säsong. Du ser då enkelt vilka som var skadade sista gången du var ute, och du kan enkelt se hur många det ökar med.

Markera årtal

Vill man vara mer uppfinningsrik så kan du även markera årtal, bokstaven F för färska skador och så vidare.

Behöver du hjälp råd i denna frågan, tveka inte att kontakta din Sydvedare för rådgivning.

Borrmjöl och ingångshål.

Borrmjöl och ingångshål.

Markeringar på angripna träd.

Markeringar på angripna träd.

Borrmjöl på stambasen.

Borrmjöl på stambasen.

Ingångshål

Ingångshål

Text och foto: Gustav Cagner