Aktuellt / Senaste nytt

Skogen blir motpol till det snabba

Publicerad 2024-12-03

Vi har bra koll på dagens skogsägare och hur de brukar sina skogar. Men hur kommer framtidens skogsägare tänka och agera i skogen? Framtidsanalytikern Marcus Carlholt ger oss några ledtrådar.

Vi påverkas av den tid vi växer upp i, det som sker runtomkring oss, i vårt land och i resten av världen. Olika generationer tenderar därför att ha olika synsätt och värderingar, säger Marcus Carlholt på kommunikationsbyrån Grand Public.

När man beskriver olika generationer på en övergripande nivå är det vanligt att använda benämningar som baby boomers, generation X, millennials, generation Z och generation Alpha.

Baby boomers är lokala

Många av dagens skogsägare är baby boomers, födda 1946 till 1964. Generationen är traditionell, värdesätter stabilitet och tycker att hårt arbete är vägen till framgång. Det finns en sanning, svart eller vitt.

– Människorna i den här generationen kommer från en tid utan överflöd, så i grunden har de hållbara
värderingar, men av en annan anledning än senare generationer, förklarar Marcus.

För baby boomers är den lokala anknytningen viktig – när de växte upp spelade lokala föreningar och andra nätverk en stor roll. Det var där den sociala sammanhållningen fanns. I dag är det möjligt att också socialisera globalt.

– Ett annat exempel är att vi har gått från att den lokala tidningen var den största informationskällan till att vi nu får globala nyheter lika snabbt som lokala, säger Marcus.

Världen blir digital

Tillhör man generation X, och är född 1965 till 1980, värderar man i högre grad balansen mellan arbete och fritid. Generationen har varit med om den digitala revolutionen och är förhållandevis anpassningsbar vad gäller ny teknik.

– Generation X har upplevt både en tid som inte har varit digital och den digitala värld vi nu lever i. Det ena behöver inte utesluta det andra. Alla tycker inte det finns ett behov att hålla sig ajour med det digitala, antingen omfamnar man AI eller så är man nöjd med det man kan.

Generation Y eller millennials är födda 1981 till 1996 och uppväxta under en tid då digitaliseringen gick väldigt fort. Generationen värderar flexibilitet, upplevelser och hållbarhet.

Klimatet och det globala

Sedan kommer generation Z, födda 1997 till 2012, som är den första generationen som är helt uppvuxna med internet. AI kommer in i deras liv under tonåren eller lite senare. Här värderas mångfald och inkludering. Det finns också en medvetenhet om vad som sker i världen, inte minst vad gäller klimatet.

Är man född 2013 fram till mitten av 2020-talet tillhör man generation Alpha. I den här gruppen är man uppväxt med smart teknik och digitala verktyg. AI är redan nu en del av de ungas värld, både hemma och i skolan.

    Generationerna

  • Baby boomers
    Födda 1946 till 1964.

    Generation X
    Födda 1965 till 1980.

    Generation Y/millennials
    Födda 1981 till 1996.

    Generation Z
    Födda 1997 till 2012.

    Generation Alpha
    Födda 2013 till mitten av 2020-talet1.

– Vi lever i en värld med politisk instabilitet och där det på många arenor går allt fortare. Sannolikt kommer det som söks framåt vara någon form av lugn, en motpol till det snabba. En annan motpol är det fysiska, till skillnad från det digitala. Och då kan skogen vara en sådan arena, säger Marcus.

När man pratar om hållbarhet så har tidigare generationer, som X och Y, fått lära sig det, till exempel
genom Skogsmulle eller att vara med i scouterna.

– Generation Alpha som nu går i förskolan, får med sig kunskap om hållbarhet på ett helt annat sätt, mer genuint och ur ett globalt perspektiv.

Skogen går inte skynda på

Om vi gör en spaning, vad kommer framtidens skogsägare tycka är viktigt?

– Vi går från det lokala perspektivet till att prata om skogen både från ett svenskt och ett globalt perspektiv, säger Marcus.

En annan spaning är att de yngre generationerna går i gång på ett djupare syfte och attraheras av skogens gång och takt.

– Skogen är beständig och går inte att skynda på. I skogen kan de komma att hitta en intressant aspekt som de inte hittar i sitt vardagsliv. Natur och miljö blir viktigare ju äldre de blir.

De som äger skog i dag har ofta en hel del kunskap om skog och skogsbruk. Skogsägarna är heller inte främmande för att göra en del jobb i skogen själva, som plantering och röjning.

– Här kan det nog komma att skilja sig en del. I senare generationer kommer man säkert vilja ha mer praktisk hjälp och även med hjälp av smarta digitala hjälpmedel kunna få kunskap om just sin skog – vad händer om man sköter skogen på det eller det sättet. Skogen kan vara svår att förstå, men med smarta digitala verktyg blir det mer lättförståeligt. Det ska kunna användas av skogsägaren när hen går i skogen, och ge svar just då.

Centralt med familjen

Globalt eller lokalt, hel- eller halvdigitalt, flyktigt eller beständig – förändringar sker hela tiden. Men en sak man kan konstatera är att grundläggande värden förändras väldigt lite över tid.

– Oavsett generation tycker många att familjen och andra nära relationer är centralt, att vi tar hand om varandra. Även att vi har mat på bordet, ekonomisk trygghet och så vidare. Men sen påverkas vi av den tid vi växer upp i, det som sker i Sverige och hela världen. Vi kan anta att det blir både
synergier och krockar mellan generationerna i framtiden, avslutar Marcus Carlholt.

Skogen är beständig och går inte att skynda på. I skogen kan de komma att hitta en intressant aspekt som de inte hittar i sitt vardagsliv.

    Spaningar

  • Framtidens skogsägare får balansera ekonomiska intressen med ett större ansvar för miljö och samhälle. Teknologi och innovation spelar en central roll. Hållbarhet och klimatmedvetenhet är kärnan i framtidens skogsskötsel.

    • Skogen blir viktig, en motpol till det snabba. Ger lugn och mening.
    • Vi pratar om skogen i ett internationellt perspektiv. Hållbarhet och klimatet blir allt viktigare.
    • Vi använder smarta digitala hjälpmedel.
    • Vi får svar här och nu.
Text: Annsofie öhman Foto: Daniel Dahlgren