Inom ramen för Gallringsakademin på Sydved arrangerades en utbildning i skötsel av lärkskog för inköparna på distrikt Hässleholm. Platsen var Tönnersjöhedens försökspark i Simlångsdalen några mil utanför Halmstad.
Planteras ofta i stormspår
Det finns idag ungefär 650 000 m3sk lärk i Götaland som är under 35 år. Och det går att urskilja några toppar när plantering av lärk ökat, berättar Ulf Johansson som är försöksledare på Tönnersjöheden.
– Under 1960-talet kom hybridlärken för första gången in som alternativ efter stormfälld gran. Hög produktion och god kvalitet, tack vare den höga andelen kärnved, var tydliga argument. Nästa topp syntes under 1990-talet, för åkermarksplantering och i stormfälld gran. Inget går dock att jämföra med ökningen under 2000-talet efter stormarna Gudrun och Per.
– Den troliga anledningen är att skogsägaren vill skapa flexibilitet inför klimatförändringar och hitta alternativ till granen, säger Ulf Johansson.
1995 anmäldes 20 hektar för plantering och 1999 var det 150 hektar. Från 2005 till 2010 anmäldes i genomsnitt 750 hektar per år. Med ökade arealer och volymer krävs inte bara ökade skötselbehov, utan också mer kunskap om rätt skötsel.
Ljuskrävande pionjär
Ofta väljs goda granmarker i gynnsamma klimatlägen för plantering av lärk. Värt att tänka på är att plantan är känslig för frost. Marken bör inte heller vara för bördig och finjordsrik.
– Lärken erbjuder valmöjligheter i skötselinriktningen. Antingen kan man rikta in sig på en kort omloppstid, 30-40 år och volymproduktion, eller längre omloppstid för att försöka producera grovt virke av hög kvalitet, informerar Ulf Johansson.