– I grund och botten handlar det om att bibehålla virkesvärdet för skogsägaren. Genom god logistik från terminalen i Stockaryd lyckas vi skapa balans i virkesflödena för den barkborreskadade veden, säger Daniel Axelsson, distriktschef på Älmhultdistriktet.
Det är en strid ström av virkesbilar som kommer till terminalen i Stockaryd, utanför Vrigstad.
Stockaryd viktig knutpunkt
När de passerat den automatiska fotomätningen, som nyligen installerats
för att utveckla digitaliseringen av terminalen, lossar de virket
i närmast oändliga travar.
– Stockaryd är en riktig knutpunkt för virkesleveranser. Terminalen utvecklades i arbetet efter stormen Gudrun när man sökte en strategisk plats för virkestransporter via tåg. Helt klar stod Stockarydsterminalen 2008, berättar Daniel Axelsson.
Stora lagringsytor, möjlighet att flisa på plats på terminalen samt elektrifierade spår hela vägen in i terminalen är några viktiga förutsättningar för leveranserna till Stockholm.
– Stockaryd har goda omväxlingsmöjligheter och det är kontaktledning hela vägen till lastningsplatsen. Då kan vi utnyttja våra tågset på 630 meter maximalt, säger Johannes Raudsaar, logistikansvarig för lastbil och tåg på Stockholm Exergi som driver det stora kraftvärmeverket i Värtahamnen där barkborreflisen hamnar.
Tre dagars flisning
På virkesplan intill det imponerande långa tåget (som när jag står vid det inte tycks ta slut förrän i horisonten) står en flihugg från Maskinflisning i Laxå uppställd för att flisa det som lastbilarna lossar.
– Vi behöver två–tre dagar för att flisa upp volymer så att det räcker till ett tåg, berättar Claes Strömberg som sitter bakom spakarna i flishuggen.
Bara att sedan lasta hela tåget tar en arbetsdag.
– Det handlar om omkring 1200–1300 ton flis och vi måste hela tiden balansera virke in, flisade volymer och lastkapacitet för att utnyttja ytorna här på terminalen optimalt, berättar Rickard Karlsson, försörjningsledare på Stora Enso Bioenergi.
– Det är ett välplanerat flöde. Logistiken är avgörande när ett överskott på ett ställe ska lösa ett behov och efterfrågan på ett annat, säger Magnus Larsson, försäljningschef på Stora Enso Bioenergi.