Aktuellt / Senaste nytt

Stora utmaningar efter stormen på Österlen

Publicerad 2024-08-26

Den 2 till 3 januari hände något vi aldrig hade kunnat förutse. Stora mängder snö och hårda vindar drabbade stora delar av Österlen. Det var så fuktigt att snön fastnade på träden. När det sedan blåste på dessa träd var det främst många granar i 20–35 årsåldern som knäcktes. Även yngre och äldre skog har drabbats men inte i samma omfattning. Det här berättar Malin Björkljung som är virkesköpare på Sydved.

Bara någon dag efter detta fick jag ett samtal av Magnus Nilsson som är entreprenör på Gyllebo Skogsentreprenad. Han ville förvarna mig om att det vara katastrof på Österlen, men att det var så illa som det var kunde ingen ana.

Det tog flera dagar innan alla vägar var öppna och farbara. Eftersom snön låg kvar i några dagar var det även svårt att inventera skogen, både till fots och med drönare. Totalt har vi huggit och kört in runt 125 000 m3fub med hjälp av cirka 23 skördare och mer än fem åkerier. Vi bedömer att runt 400 hektar ungt grane har slutavverkas, utöver detta har mer än 1000 hektar påverkats.

Ge skadade bestånd en chans

Detta är oerhört sorgligt att se och även se hur markägare påverkas av detta, både ekonomiskt och känslomässigt. Flera av bestånden är så pass skadade att vi troligen kommer behöva avverka dem inom några år. Dock så ville vi ge bestånden en chans dels för att sprida åldern på hyggena, dels för att hinna med det värsta i tid.

Denna stora mängd på ett begränsat område har inneburit stora utmaningar för oss. Vi har haft svårt att hitta avsättning för allt timmer, vår logistiker har kämpat med att få ihop var åkarna ska köra, våra försäljningschefer har haft många möten med sågverk för att försöka sälja större volymer och så vidare. Mängder av avverkningsanmälningar med dispensansökningar har skickats till Skogsstyrelsen. Dessa har de hanterat snabbt och bra, så att vi har kunnat effektivisera avverkningarna.

Alla har kämpat

Våra entreprenörer och åkare har verkligen kämpat för att få ihop det. Många har jobbat långt hemifrån och haft långa dagar. Dock så har det varit roligt att se hur bra både åkare och entreprenörer har jobbat tillsammans för att få ihop allt och få in virket i tid.

Vi virkesköpare som har jobbat med stormskadorna vill tacka alla åkare, manuellhuggare och entreprenörer och alla andra som har varit involverade. Utan ert goda samarbete och viljan att göra det bra för markägare hade det inte gått så bra som det gjort. Även tack till alla markägare som har valt att anlita oss. Nu står vi inför nya utmaningar gällande vad som ska planteras på alla de nya hyggena.

Text och foto: Malin Björkljung