Granbarkborrens angrepp på skogen i södra och mellersta Sverige har lett till att det nu råder en extraordinär situation inom skogsbruket.
– Vi strävar efter att hitta avsättning för virket, säger Daniel Fellenius, marknadschef på Sydved. En hel del av det angripna timret har gått till sågverken lokalt, men i de fall det har blivit fullt så har vi också öppnat ett antal hamnar och transporterar ut virket till nordtyska sågverk.
Virke som inte håller tillräcklig kvalitet för att förädlas på sågverken blir massaved som går till industrin. Och i nästa steg blir virket bränsleved som flisas, och används som värdefull bioenergi.
Småländskt virke blir energi i Stockholm
Sydved bygger nu upp olika logistiknoder för att hantera brakborreskadat virke. Till exempel så finns i Stockaryd en terminal dit bränsleveden transporteras för att sedan på plats flisas. I nästa steg så transporteras flisen med tåg till värmeverk i Stockholm, och blir värme och energi till huvudstaden.
– En gång i veckan går ett tågset med 30 vagnar, och sammanlagt 90 containrar till Stockholm. Även från Boxholm transporteras virke med tåg till Stockholm, och från Falköping till Norge, säger Daniel Fellenius.
Virke på export
En del av det svenska barkborrevirket går också på export.
– Vi skeppar virke från hamnarna i Sölvesborg, Karlskrona, Oskarhamn, Västervik och Norrköping till norra Tyskland. Dessutom skeppas virke i containrar från Göteborg till Kina.
Till sist vill Daniel Fellenius uppmana alla skogsägare att regelbundet ha koll på sin skog:
– Kvaliteten på virket försämras snabbt när träden är angripna, och står på rot. Då gäller det att hantera virket så snabbt som möjligt. Hittar du angripna träd är det viktigt att göra en bekämpande åtgärd, det vill säga se till att träden avverkas och transporteras från skogen. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!