1831
Lättantändligt och giftigt.
Fosfortändstickan uppfinns. Fosfortändstickan kan tändas genom att dras mot vilken yta som helst. Kruxet är bara att den gula fosforn som används är giftig och extremt lättantändlig. Risken för olyckor är stor och därför måste fosfortändstickan användas med försiktighet.
1844
Den moderna tändstickan ser dagens ljus.
Den svenska professorn Gustav Erik Pasch uppfinner säkerhetständstickan. Den gula fosforn byts ut mot giftfri röd fosfor. Säkerhetständstickan bara kan tändas genom att strykas mot ett särskilt plån på asken. I de tändsticksfabriker som växer fram är en majoritet av fabriksarbetarna kvinnor. De får tidigt viktiga roller och kan tack vare arbetet i fabriken tjäna egna pengar, något som inte bara är symboliskt viktigt utan också får
ekonomisk betydelse för familjerna.
1850-1900
Jönköping blir tändstickscentrum.
Bröderna Carl och Johan Lundström förbättrar Paschs patent och grundar Jönköpings tändsticksfabrik. Deras tändstickor blir omåttligt populära och sprids över världen. Nya tryckmetoder gör det också möjligt att skapa säljande och färgglada motiv på askarna. Från att h varit ett hantverk automatiseras tillverkningen allt mer.
1900-1950
Tändstickskungen gör entré.
I början av 1900-talet består den den svenska tändsticksindustrin av två stora aktörer: Jönköping & Vulcans Tändsticksfabrik Aktiebolag och AB Förenade Svenska Tändsticksfabriker med Ivar Kreuger i ledningen. Genom att slå samman de båda verksamheterna lägger Kreuger grunden till dagens Swedish Match. Svenska Tändsticksaktiebolaget, eller STAB, blir världsledande inom tändsticksproduktion men framgångssagan får ett abrupt slut med den så kallade Kreugerkraschen 1932.
1950-2000
Den svavelfria tändstickan.
Det tar till in på 1940-talet innan Svenska Tändsticks AB har återhämtat sig från kraschen. Försäljningen stagnerar och STAB börjar istället att investera inom andra områden, bland annat skogsindustrin. 1980 byter företaget namn till Swedish Match och 1992 lanseras den svavelfria tändstickan, utan skadliga tungmetaller och gjord huvudsakligen på förnybara råvaror.
Källa: Swedish Match