Mattias Berglund på Skogforsk var en av dem som höll i trådarna på exkursionen som ägde rum i trakterna runt Bruzaholm och Ingatorp, inte så långt från Eksjö.
– Fras, som står för Framtidens skogsskötsel i södra Sverige, är ett 4-årigt samverkansprojekt mellan Sveriges
lantbruksuniversitet, Linnéuniversitet och Skogforsk, med mål att ta fram ny relevant kunskap för både dagens och framtidens skogsskötsel. Det sker i nära samarbete med skogsnäringen.
Fras kretsar kring sex doktorandprojekt som är inriktade på olika faser i skogsskötseln, för att skapa ett helhetsgrepp i skogsvårdskedjan, från föryngring till slutavverkning.
Fler trädslag sprider riskerna
Exkursionen, med temat tallens framtid, var ett tillfälle att ute i fält lyfta forskningen, och under dagen togs det upp olika aspekter kring föryngring, sjukdomar, viltskador, biodiversitet, virkesproduktion och skogsskötsel.
– Många vill ha tall i sina skogar nu. Kanske är det granbarkborren som satt fingret på vikten av att sprida sina risker. Men det finns utmaningar med tallen också, vilket diskuterades under dagen. Flera av doktoranderna var på plats och
presenterade sina resultat på olika stationer i skogen, berättar Mattias Berglund.
Men det var inte bara doktoranderna som bidrog med kunskap och kloka reflektioner, på plats fanns även andra forskare, experter och inte minst alla exkursionsdeltagare främst från olika delar inom skogsnäringen.
Tallen producerar lika bra som gran
Sydveds Anders Ehrenström, som deltog under dagen, konstaterar att tallen under några decennium kommit i skymundan till förmån för granen.
– Gran är ett tacksammare trädslag att anlägga och driva upp till vuxen skog då granen inte är lika betesbegärlig som tall. Man har också underskattat tallens volymproduktion. Problemet har varit att man har jämfört volymtillväxt på tall och gran med utgångspunkt i något olika växtförhållanden, där granens produktion har sett bättre ut än tallens. Han berättar om försök där man har jämfört volymproduktionen när tall och gran växer i bestånd precis intill varandra.
– Tallen producerar lika bra, om inte bättre än granen, även på något bättre marker, ända upp till ståndortsindex G30 i södra Sverige. Så sett till trädslagsval är det egentligen bara betesproblematiken som talar mot tallen, om man inte är på marker bättre än G30, där granen växer bättre.