Under många år har granen varit dominerande på svenska skogsmarker, framför allt i södra Sverige.
– Det finns flera orsaker till att skogsägare väljer att satsa på gran i stället för tall. Det har funnits en stor efterfrågan på gran på marknaden och sedan är betestrycket hårt på tall. Många älgar, hjortar och rådjur är förtjusta i tallskott, säger Jenny Morgansson.
Problemet är att alla skogsmarker inte är lämpade för gran.
– Gran får i sig vatten ytligt och planterar man den på mager mark riskerar den att få brist på vatten. Yngre granskog som planteras på fel mark sätter ofta kottar tidigt och äldre granskog kan drabbas av torkstress och angrepp av exempelvis granbarkborre om de är planterade på fel mark.
Trots att många markägare känner till detta är det inte ovanligt att föryngra med gran, oavsett mark.
– Jag tror att det finns en föreställning om att det inte är lönsamt att plantera tall. Men det stämmer inte. Forskning visar att tallen i många fall växer bättre än vad gran gör, om den inte drabbas av viltbetesskador, säger Jenny.
Problemet är dock att betesskadorna orsakar miljardförluster för skogsbruket årligen. För att minska skadorna och öka andelen tall drivs samverkansprojektet ”Mera tall.” Det är ett samarbete mellan Skogsstyrelsen, markägare, jägare och skogsbranschen, inklusive Stora Enso och Sydved.
– Vi jobbar mycket med att få igång en dialog mellan markägare och jägare. Tillsammans kan man göra en förändring. Som markägare rekommenderar vi att man föryngrar tall på tallmark genom naturlig föryngring eller plantering. Sedan pratar man ihop sig med jägarna om att hitta en balanserad nivå på viltstammarna i området. Det är viktigt att ta hänsyn till lokala förutsättningar. I vissa områden är det rådjuren som går hårt på tallen, i andra är det älgen, säger Jenny.