Avverkningsuppdrag
När det gäller avverkningsuppdrag är det juridiskt sett fråga om en nyttjanderättsupplåtelse. I klartext innebär det att köparen får en rätt att avverka träd på ett visst område. Betalning för upplåtelsen sker sedan utifrån den avverkade volymen och inmätta sortiment.
Vid avverkningsuppdrag övergår äganderätten till träden från säljaren till köparen i och med att träden skiljs från roten – och då går också ansvaret för träden över på köparen. Från och med att trädet är avverkat är det således köparen som står för risken om det brinner upp eller blir stulet. Innan dess är det säljaren som har det ansvaret.
Det är således köparen som äger virket och har ansvaret för virket när det är upplagt i välta. Köparen har då också ansvar för om vältan har lagts upp på ett oaktsamt sätt så att någon kan skadas, till exempel genom att en stock sticker ut i vägen och kan skada någon trafikant. Det är dock inget strikt ansvar utan det krävs att det förekommit någon form av oaktsamhet, det vill säga slarv eller felaktig hantering, för att ansvar ska uppkomma.
Genom att märka vältan med vältlappar är köparen också skyddad för det fall markägaren skulle hamna på obestånd (konkurs och liknande). Säljarens fordringsägare kan då enligt lagen (1944:302) om köpares rätt till märkt virke inte hävda att det ingår i säljarens egendom. Köparen har därmed en skyddad ställning i förhållande till andra fordringsägare.
Leveransvirke
Vad gäller leveransvirke går äganderätten och ansvaret för virket i allmänhet över från säljaren till köparen när virket är framkört av säljaren till avtalad leveransplats, det vill säga när det är upplagt i välta, och anmält leveransklart. Därefter gäller samma som ovan avseende avverkningsuppdrag.
December 2014