Som att bygga ett pussel
Det blir som att bygga ett pussel, där de olika bitarna anpassas i förväg hos Stora Enso och träexperten och stomentreprenören Blumer Lehmann för att de ska matcha varandra exakt. Råämnet till pusslet utgår dessutom från industriellt producerade rektangulära skivor som anpassas till tusentals unika balkar.
– Designen är oerhört komplex, vilket gör det extra intressant att jobba med. Vi i det här projektet arbetar nära varandra. Vi testar oss fram för att hitta innovativa sätt att utnyttja materialet till max och möta designen och samtidigt se till att det görs på ett hållbart sätt med så lite spill som möjligt, säger Carl Humble, teknisk projektledare på Stora Enso.
Träbalkarna i taket kommer att vara helt synliga i konstruktionen. Taket har en fri form i designen och består av ett rutnätssystem där varje balk är unik.
– Det betyder att ytorna är böljande och inte består av räta vinklar och plana skikt. Vi måste hela tiden hitta nya lösningar för att böja till materialet i perfekt form. Vi pushas framåt och jobbar med innovation till max i det här projektet, det är jättehäftigt, säger Carl Humble.
Mäktig och hållbar byggnad
Den mäktiga domen som blir 12,2 meter hög och 21,6 meter i diameter är skapad helt i trä, med CLT från Stora Ensos fabrik i Gruvön. Även väggar, bjälklagsstruktur, toaletter och kaféet i byggnaden är byggda i CLT.
Att använda så mycket trä i konstruktionen har varit viktigt ur hållbarhetssynpunkt. Trä är lättare än många andra material och ger på så sätt minskade transporter, det skapar en behaglig miljö och är ett tyst material att arbeta med.
Men framför allt bidrar det till minskade koldioxidutsläpp, jämfört med många andra byggmaterial – och därför spelar trämaterialet en viktig roll för att utveckla framtidens hållbara byggande.
Flera av Stora Ensos digitala lösningar inom träbyggnation kommer att användas i projektet, bland annat monteringsappen CLT 360+ som effektiviserar logistiken när man bygger, track & trace sensorer som visar leveransens position och Woodsense Wiiste, aktiva fuktsensorer som bland annat innebär att man mäter fukt på olika djup i byggnaden.
Wisdome klart 2023
Under sommaren har plattan gjutits och Stora Enso har börjat producera träkomponenter till projektet. Strukturen har börjat byggas under ett tält för att skydda materialet. Om allt går som planerat ska Wisdome stå klart nästa år, 2023.
– Vi är väldigt stolta för att vara en del av projektet. Vi får tänja gränserna för vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial; trä. Utifrån skogsägarnas perspektiv blir det intressant att se hur trä från skogen kan förädlas till olika produkter och användas i en sådan här häftig design. Det här projektet öppnar verkligen möjligheter för vad man kan åstadkomma med trä som råvara i framtiden, avslutar Carl Humble.